Frakt 49 kr - fri frakt över 1000 kr

Gratis avhämtning!

Frakt 49 kr - fri frakt över 1.000kr! Gratis avhämtning!

Gratis avhämtning!

Kombarris – unikt på göteborgska

apr 28, 2021 | Göteborgska ord

Kombarris betyder stor stenbumling. Typ en stor bautasten värdig Asterix och hans gelikar. Och göteborgare! Ordet kombarris är nämligen unikt för göteborgskan!

Bevara ordet kombarris

Kombarris är omhuldat av många men vardagsanvänds av få. Det hör kanske inte till vanligheterna att springa på en kombarris. Just ett sådant ord som vi på Kokkolit vurmar lite extra för i dialektutjämningens tidevarv. Ord som riskerar försvinna om vi inte tar det vidare till nästa generation. Därför har ordet kombarris en självklar plats på våra kökshanddukar på göteborgska.

Kombarris på kökshandduk på göteborgska

Kombarris ursprung?

Men varifrån kommer ordet kombarris? Den mest spridda uppfattningen är att ordet har sitt ursprung i romani. ”Kom” kommer troligen från det romska ordet kono som betyder mer på svenska, ”barr” betyder sten och ”baro” betyder stor. Ordets slutkläm ”is” är en liten ändelse som poppade upp i slutet av 1800-talet och som användes för att förkorta ord, t ex kondis för konditori och skådis för skådespelare.

Röda sten

Vid Älvsborgsbron södra fäste finns ett utmärkt exemplar av en kombarris. Där ligger nämligen en stor rödmålad sten. Stenen kallas lämpligt nog Röda Sten och är minnesmärkt. Det senare innebär att Göteborgs stad har det lite körigt med att se till att stenen förblir röd. Stenen har nämligen blivit en göttebossk Gävlebock och det är en sport att ge stenen en ny skrud. Genom åren har Röda sten varit rosa, gul, prickig och klottrad på. Stenen har också blivit litterär då den fick vara med i både titel och omslag på Viveca Lärns roman  ”Vi ses vid Röda Sten”.

Foto: Johrling/Flickr CC

Det finns en del teori eller sägner om Röda Sten. En del säger att stenen blivit röda av blodet från en svensk officer som dog i samband med en dansk landstigning. Andra säger att stenen varit ett sjömärke för navigering eller en angöringsmöjlighet för fartyg när det stormade.

Det finns även en forskare som framfört en teori om att stenen utgjorde något slags riksgräns mellan Sverige och Danmark redan på 1100-talet. På mitten av 1700-talet spändes grova kättingar nattetid över älven för att förhindra olovlig insegling. För att de skurkaktiga sjöfararna skulle varnas om kättingarna målades stenen röd (!). Frågan är hur väl en röd sten syntes i mörker…

Kombarris är hur som helst ett älskat göttebosskt ord som är alldeles, alldeles unikt för Göteborg.

0 kommentarer